zondag 2 februari 2014

Review zwarte en rode rijst - Rijstpannenkoekjes met appel en kaneel

Een keizerlijke zwarte rijst, die niet langer verboden is, maar voor iedereen toegankelijk en een gezonde rode rijst, dit zijn twee van de 80.000 rijstsoorten ter wereld die in deze review besproken worden. Onderaan dit artikel vind je een recept waarbij de rode rijst gebruikt is; rijstpannenkoekjes met appel en kaneel.
De test

Zwarte rijst - Verboden rijst

De rijst ziet er indrukwekkend uit door zijn zwarte kleur en lange korrel. Ik kook de rijst volgens de sticker op de verpakking, 2 kopjes kokend water op 1 kopje rijst. De rijst moet erg lang koken, 30 tot 40 minuten. Bij 30 minuten heeft de rijst een stevige 'bite' en bij 40 is hij mooi gaar. Ik merkte op dat bij 30 minuten het water allemaal opgenomen was door de rijst en verdampt. Ik giet er dus nog maar wat kokend water bij, want ik wil de rijst wat zachter hebben. Op de website vermeld LOOP-products ook een andere bereidingswijze, 3 koppen kokend water op 1 kop rijst. Houdt dit dus aan, anders heb je naderhand een behoorlijke schrobbeurt voor de boeg (zoals ik).

De korrels van de Verboden rijst zijn zwart. Bij het koken komt vrijwel meteen een vrij krachtige hartige geur vrij. Dit is een rijst die heel goed past in Aziatische en Indonesische zoete gerechten, zoals tijdens het wokken. Later deze maand volgt er een recept: Hartige rijstballetjes snack. Tijdens het koken veranderd de kleur en wordt de rijst iets lichter, tegen dieppaars aan.

Rode rijst - Gezonde rijst

Ik vind de rijst er gezond uit zien, door zijn rood-bruine kleur. Ook hier kook ik de rijst volgens de sticker op de verpakking, maar loop ik tegen het zelfde probleem aan als bij de zwarte rijst. Het is te weinig water ten opzichte van de rijst. Dus houdt de bereidingswijze van de website van LOOP-products aan, dan gaat het goed. De rijst is vrij neutraal van smaak en doet mij denken aan zilvervliesrijst. Een perfecte rijst dus voor allerlei recepten.


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
LOOP-products geeft zelf de volgende informatie over deze twee biologische rijstsoorten:  

Verboden rijst - zwarte rijst
De kenmerken van de zwarte rijst zijn:
 • 100% Biologisch
 • Rijk aan anti-oxidanten
 • Géén toegevoegde stoffen
 • Glutenvrij
In het oude China had zwarte rijst de bijnaam: verboden rijst. Alleen de keizer mocht deze zwarte rijst eten. Tegenwoordig wordt deze zwarte rijst door iedereen gegeten vanwege de vele vitaminen E die erin zitten en het hoge gehalte anthocyanine, een antioxidant beter bekend van blauwe en zwarte bessen. Het voordeel is dat in zwarte rijst minder suikers zitten en meer vezels. Deze antioxidanten verminderen het slechte cholesterol in het bloed en de rijst is goed tegen hart- en vaatziekten.

Rode rijst - gezonde rijst
De kenmerken van de zwarte rijst zijn:
 • 100% Biologisch
 • Rijk aan vitaminen B1, B3 en ijzer
 • Géén toegevoegde stoffen
 • Glutenvrij
Deze biologische rode rijst zit vol voedingsstoffen en is rijk aan vezels, omdat de kiem van de rijstkorrel intact is gelaten. Door geen gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en het ter plaatse vacuüm te verpakken blijft de rijst puur. Deze rode rijst bevat géén kleurstoffen, de rode kleur komt van de schil die niet verwijderd word. De schil zit namelijk vol tannine welke de darmfunctie bevorderen. De rode rijst is rijker dan witte rijst doordat de kiem van de rijstkorrel intact is gelaten. Hierdoor bevat rode rijst meer vezels, vitamine B1, B3 en ijzer.

Deze twee rijst soorten worden verbouwt op de Filipijnen en worden vacuüm verpakt waardoor de rijst lang houdbaar is.

In de maand februari 2014 heeft LOOP-products speciale aanbiedingen om deze twee bijzondere rijstsoorten te proberen. Kijk ook op de website voor meer informatie en hoe je kan bestellen.

Pakket naam
Inhoud
Verkoopprijs
Klein (F&C, 100% biologisch)
1 x verboden rijst 250 gram
1 x rode rijst 250 gram
€ 2,49
Medium (F&C, 100% biologisch)
1 x verboden rijst 500 gram
1 x rode rijst 500 gram
€ 4,49
Groot (bios dynamis, europees certificaat, 100% biologisch)
1 x verboden rijst 1 kilo
1 x rode rijst 1 kilo
€ 9,99
XL (F&C, 100% biologisch)
1 x verboden rijst 2 kilo
1 x rode rijst 2 kilo
€ 14,99
Weggever (F&C, 100% biologisch)
3 x verboden rijst 250 gram
3 x rode rijst 250 gram
€ 6,79


Recept: Rijstpannenkoekjes met appel en kaneel

 

  

Ingrediënten

350 g gekookte rijst
1 ei
70 g bloem
30 g kokosbloesemsuiker
100 ml melk
1 grote appel
1 thl kaneel
olijfolie
poedersuikerBereiding


 1. Schil de appel en snij 3/4 in fijne blokjes. Voeg hierbij 1 thl kaneel en meng dit door elkaar, zodat de kaneel goed verdeeld is.
 2. Splits het ei. Kluts de eidooier met de kokosbloesemsuiker.
 3. Klop het eiwit stijf.
 4. Meng de rijst door het eidooier mengsel en meng vervolgens het bloem er doorheen.
 5. Voeg het stijve eiwit toe en spatel dit luchtig door het beslag.
 6. Voeg als laatste de appel toe en spatel dit luchtig door het beslag.
 7. Snij de overgebleven 1/4 appel in partjes, bestrooi met kaneel en leg na het bakken op de pannenkoekjes, bestrooi met een beetje poedersuiker en smullen maar. 
Ik heb uit eindelijk toch nog even de staafmixer erdoor gehaald, omdat ik vond dat het beslag een beetje te dik bleef, waardoor het lang duurde voordat de pannenkoekjes gaar waren. Ik legde een deksel op de pan.

Tip: Deze rijstpannenkoekjes zijn een hele goede manier om mijn zoon van 16 maanden eindelijk eens rijst te laten eten, want hij heeft er van gesmuld. Terwijl hij anders rijst maar niks vind, van die gekke korreltjes in zijn mond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...