vrijdag 6 december 2013

Pizzabodem met chiazaad en lijnzaad

Soms kan ik zo'n onweerstaanbare zin hebben in pizza! Maar ik weet ook dat mijn maag er niet altijd even blij mee is. Die witte bodem mag dan lekker zijn, maar het opgeblazen gevoel wat het mij geeft is het mij niet waard. Maar Pizza is zo lekker, er moest een gezonde oplossing zijn. Na enig zoekwerk heb ik mij laten inspireren door Superfood. Door gebruik te maken van superfoods ontstaat er een heerlijk gezonde en knapperige pizzabodem (die je vaak bij de witte bodems niet verkrijgt). En wil je de bodem wat minder knapperig? Dan doe je de pizzabodem niet in de magnetron. Want juist het moment van de magnetron zorgt er voor dat het vocht snel verdampt.

Pizzabodem met chiazaad en lijnzaadDeze pizzabodem kan ook glutenvrij! Laat de havermout weg en gebruik 20 ml water minder. Wordt het deeg toch iets te stevig, dan kan je altijd nog een klein beetje water toevoegen.

Bak eerst de pizzabodem en bedek hem daarna met jouw favoriete ingrediënten. Ik gebruikte tomatensalsa, daarbovenop een plakje ham, dan paprika en champignons (even voorkoken), Pesto uit een spuitfles van Sacla (super handig, want je kan vrij secuur de pesto aanbrengen, waar jij dat wil), bovenop een laagje kaas. Na het bakken heb ik de pizza bedekt met rucola.

Ingrediënten (2 pizzabodems)

42 g chiazaad
50 g lijnzaad
105 g zonnebloempitten
50 g havermout
2 etl gedroogde oregano
grote snuf zout
120 ml water
80 ml olijfolieBereiding

 1. Maal de zonnebloempitten fijn in de keukenmachine en doe dit in een grote kom.
 2. Maal de lijnzaad fijn in de keukenmachine en doe dit bij de zonnebloempitten.
 3. Voeg de havermout, lijnzaad, oregano en zout toe. (deze vermaal je niet)
 4. Voeg water en olijfolie toe en meng het allemaal goed door elkaar tot er een plakkerig deeg ontstaat.
 5. Neem een bakpapiertje en verdeel de helft (ongeveer 200 g) van het deeg op het bakpapier. Maak je handen nat en druk het deeg plat op het papier, in de vorm die jij wil, vierkant of rond. Zorg er voor dat het deeg ongeveer een halve centimeter dik is.
 6. Leg nu het bakpapier in de magnetron. Zet de magnetron op 800 Watt, gedurende 5 minuten.
 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en leg een nieuw vel bakpapier op een bakplaat klaar.
 8. Haal de pizzabodem uit de magnetron en voorzichtig van het vel. De bodem kan een klein beetje plakken, dit komt door het vocht. Leg de pizzabodem op het nieuwe vel bakpapier.
 9. Zet de bakplaat met pizzabodem in de oven en bak gedurende 10 tot 15 minuten.
 10. Bereid nu de ingrediënten voor de topping. De pizza gaat met topping nog 10 minuten in de oven op 200 graden. Dat is vrij kort, daarom heb ik de champignons een paar minuten voor gekookt en ik vond het lekker dat de paprika nog een 'bite' had. Maar ook deze kan je eerst voor koken als je dat wil.
 11. Haal na 10 tot 15 minuten de pizzabodem uit de oven. De bodem is nu krokant en is klaar om belegd te worden met jouw favoriete ingrediënten.

2 opmerkingen:

 1. mooi recept !!! , maar alle ''superfood'' vitaminen en mineralen gaan verloren met het gebruik van een magnetron.... das dan wel jammer....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan er ook voor kiezen de magnetron weg te laten en alleen de oven te gebruiken. Dan laat je de pizzabodem ongeveer 10 minuten langer bakken. De magnetron is puur voor de snelheid :) Nog beter is een dehydrator gebruiken, maar dan moet je wel 24 uur geduld op kunnen brengen. Evengoed blijft het een heerlijk krokante pizzabodem die prettiger verteerd wordt door je maag dan een wit brooddeeg.
   Succes met het uitproberen!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...