vrijdag 25 oktober 2013

Vlierbessensap

Zolang ik me kan herinneren ben ik gek op de vlier. De mooie heerlijk geurende schermen bloesem in het voorjaar en de donkere bessen in het najaar. Je kunt er geweldige siropen, sapjes en jams van maken. Mijn moeder maakte regelmatig siroop van de bloesem, later ben ik dit zelf ook gaan maken. Dit jaar heb ik voor het eerst zelf siroop, jam en sap van de bessen gemaakt.

Vlierbessensap
 


Eind augustus tot begin oktober zijn de bessen rijp. De vlier is overal te vinden, in het bos of in het park pluk je de schoonste bessen. Pluk niet direct langs een drukke weg. De bessen kunnen dan vol met fijnstof zitten. De vlier is een hoge struik met een flexibele houten stam. Is de struik lager dan 1 meter en is de stam groen? dan is het geen eetbare vlier. Het rissen en sorteren van de bessen neemt flink wat tijd in beslag maar het resultaat is zeker de moeite waard. Laat je niet afschrikken door de lichte giftigheid van de rauwe en groene vlier. Door de bessen goed te sorteren en te koken verdwijnen alle slechte stofjes. Er worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de vlier maar in de eerste plaats is hij vooral erg lekker. Vlierbessensap heeft een uitgesproken smaak. Sommige mensen houden er niet van om het zo te drinken maar niet getreurd. Met het sap maak je de lekkerste dingen. Stoof er bijvoorbeeld je stoofperen eens in, deze krijgen dan een prachtige dieprode kleur. Of voeg 500 gr suiker toe per liter sap voor een heerlijke limonadesiroop.
Houd er bij het plukken rekening mee dat je eenderde van de bessen weg moet gooien omdat ze niet bruikbaar zijn.

 

Ingrediënten (voor 1 liter sap)

1500 g schone, gesorteerde bessen

Benodigdheden

Gedestilleerde glazen fles met schroefdop
Grote pan
Zeefdoek of schone theedoek
Elastiek
Trechter

 

Bereiding

  1. Ris de bessen van de schermen en verwijder zo veel mogelijk takjes.
  2. Was de bessen in ruim water. Gooi alle bessen die boven komen drijven weg. Ook al zien ze er goed uit. Herhaal het wassen een aantal keer tot er geen bessen meer boven komen drijven.
  3. Doe de bessen in een grote pan en breng ze aan de kook.
  4. Laat de bessen op een zacht vuur 30 minuten koken tot ze al het sap losgelaten hebben.
  5. Span de doek met het elastiek over een grote pan of kom.
  6. Wrijf beetje voor beetje de bessen door de doek om het sap te zeven. Gooi alles wat in de doek achterblijft weg.
  7. Verwarm het sap tot het bijna kookt.
  8. Giet het sap in de fles en laat het afkoelen.
Een open fles sap is maximaal 3 dagen houdbaar. Bewaar het in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...