dinsdag 22 oktober 2013

Torta Salata di Spinaci - Italiaans gevuld brood

In de maand september mochten we voor de foodblogswap een recept maken van het blog van Aranka Natriumarm. Tijdens de zoektocht op haar website kwam ik een recept tegen die ik absoluut wou proberen, maar de swap was al gemaakt. Daarom een extra recept geïnspireerd op het blog van Aranka: Torta Salata di Spinaci.
Torta Salata di Spinaci - Italiaans gevuld brood
















Het is een Italiaans gevuld brood. In haar recept raad ze het iedereen aan te maken en daar heeft ze helemaal gelijk in. Ik kookte voor mijn vriend en een vriendin en we hebben er allemaal van genoten.
En het leuke is dat je met de vulling nog eindeloos naar smaak kan variëren. De volgende keer, maak ik hem met spinazie, feta, pijnboompitten en nog andere heerlijke ingrediënten. Laat je ook inspireren en maak dit gevulde brood. Hij staat prachtig op tafel en zelfs bij het aansnijden ziet hij er mooi uit.


Ingrediënten (deeg) voor 2-3 personen

225 g bloem
1½ etl olijfolie
150 ml handwarm water
5 g droge gist
1 thl gedroogde oregano
Snufje zout (wil je natriumarm, laat dan het zout weg)

Ingrediënten (vulling)

300 g verse spinazie (of diepvries zonder crème)
50 g rucola
100 g gedroogde tomaatjes
125 g mozzarellabolletjes
Handjevol verse basilicumblaadjes
8 g geraspte Parmezaanse kaas of zoals ik gebruikt 50 g geraspte pittige kaas
Zwarte peper en zout naar smaak

 

Bereiding

Deeg
  1. Meng de bloem, gist, oregano, handwarme water en olijfolie in een kom. Kneed vervolgens nog 10 minuten op het aanrecht tot een soepel deeg.
  2. Neem een kom en besprenkel de bodem met een beetje olijfolie en leg de deegbal hierin. Dek de kom af en laat 1,5 uur op een warme plaats reizen tot het volume verdubbeld is. (heb je weinig tijd? Leg het deeg dan in een pan en zet in de oven op 30 tot 40 graden. Het deeg reist zo sneller)
  3. Knip een rondje van bakpapier voor de bodem van een quichevorm of zoals ik heb gebruikt een springvorm.
Vulling
  1. Was de spinazie, zet in een grote pan op het vuur en laat slinken. Laat vervolgens de spinazie uitlekken in een zeef. Bij diepvries spinazie, zo lang mogelijk op het vuur laten, tot de meeste vocht verdampt is.
  2. Snij de rucola, gedroogde tomaten en spinazie in grove stukken. Meng dit in een kom.
  3. Snij de mozzarella bolletjes in tweeën. Snij de basilicum klein. Voeg deze samen met 3/4 geraspte kaas toe aan het mengsel. (1/4 van de kaas gebruiken we als topping)
  4. Breng op smaak met peper en zout (proef tussendoor).

Brood
  1. Kneed het lucht uit het deeg en verdeel in 2 stukken, waarbij het ene stuk net iets groter is dan het andere.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Het kleinste stuk rol je met een deegroller uit tot een mooie ronde vorm. Dit leg je in de bakvorm op het bakpapier.
  3. Stort de vulling op het deeg, in een bergje, en laat 1 cm aan de zijkanten vrij.
  4. Rol het andere stuk deeg uit zodat je het over de vulling kan plaatsen.
  5. De bodem van het brood vouw je nu voorzichtig om de bovenkant heen. Druk een beetje aan, zodat de randen dicht zitten.
  6. Prik met een mes 4 gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
  7. Smeer de bovenkant in met olijfolie en besprenkel met oregano en geraspte kaas.
  8. Bak het brood in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten goudbruin. Haal hierna het brood uit de oven en laat 10 minuten rusten op een rek, zodat de onderkant ook lucht krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...