zaterdag 14 september 2013

Bruidstaart

Koken en bakken heeft altijd een deel uitgemaakt van mijn leven. Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het bakken van eenvoudige cakes. Inmiddels probeer ik alles zelf te maken. Hoewel ik af en toe tegen een recept oploop dat net even iets te moeilijk is gaat het bakken van cakes en het maken van de bijbehorende vulling/ topping mij prima af.


Bruidstaart























Als hobby decoreer ik taarten. Ik ben hier een paar jaar geleden mee begonnen nadat ik een workshop gevolgd had. Het kon dan ook niet anders, ik moest en zou mijn eigen bruidstaart maken. Na lang wikken en wegen hebben we besloten om voor een lekkere maar eenvoudige taart te gaan. Het is een luchtige bisquitcake geworden met een vulling van witte chocolade ganache en aardbeien. Dit keer dus geen gezond maar wel een heel erg lekker recept. Inmiddels is het alweer een aantal weken geleden dat wij in het huwelijksbootje gestapt zijn. Het was een mooie en ontspannen dag. Precies hoe wij het voor ogen hadden. Voor ons was het een dag om nooit te vergeten.

Ingrediënten
Cake
9 eieren
270 gr suiker
225 gr zelfrijzend bakmeel
22 gr maïzena
Rasp van 2 citroenen
Snufje zout

Ganache
800 gr witte chocolade
400 ml ongeklopte slagroom
250 gr aardbeien

Bekleding
1 kg 1:3 kwaliteit marsepein
Evt voedingskleurstof
Evt eetbare pearl dust

Overige materialen
7 rietjes
Taartkarton of papieren bordje


Bereiding
1. Kluts de eieren.
2. Verwarm de eieren op laag vuur in een pan tot ze lauwwarm zijn. Blijf elke 15 seconde roeren.
3. Doe de suiker in een grote kom.
4. Giet de warme eieren over de suiker.
5. Klop de eieren in 10 minuten luchtig.
6. Meng het zelfrijzend bakmeel met de maïzena, het zout en de citroenrasp.
7. Spatel dit mengsel voorzichtig door de luchtige eieren.
8. Vet twee diepe bakvormen in (een grote en een kleine).
8. Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de randen met bloem.
10. Verdeel het beslag over de vormen en bak de cakes in 35-45 minuten gaar.
11. Laat de cakes 5 minuten in de vorm afkoelen.
12. Haal de cakes uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

De ganache
1. Breek de chocolade in kleine stukjes.
2. Verwarm de slagroom tot net onder het kookpunt.
3. Giet de room over de chocolade en laat dit 10 minuten rusten.
4.Roer het tot een glad mengsel en spatel de aardbeien er door.
5. Laat de ganache een paar uur opstijven in de koelkast.


Het vullen, bekleden en stapelen van de taart
1. Snijd elke cake in de lengte in drie plakken.
2. Bekleed de vormen met plastic folie.
3. Leg de eerste laag cake op de bodem van de vorm.
4. Besmeer deze laag met de ganache.
5. Leg hier de volgende laag cake op.

6. Besmeer ook deze laag met de ganache.
7. Leg hier de laatste plak cake op.
8. Dek de cakes af met plastic folie en laat ze een half uur opstijven in de koelkast.
9. Haal de cakes uit de vorm.
10. Plaats de kleine cake op een stukje karton (bijvoorbeeld  de binnenkant van een papieren bordje) plaats de grootste cake direct op de schaal waar je hem op wilt serveren.

11. Bestrijk beide cakes met de overgebleven ganache. Zorg er voor dat ze aan de buitenkant helemaal glad zijn.
12. Laat de cakes nog eens 30 minuten opstijven in de koelkast.
13. Kneed het marsepein eventueel met een beetje kleurstof tot het zacht en soepel is.
14. Bestuif je aanrecht of werkblad met poedersuiker.
15. Rol het marsepein uit tot een dikte van 3-4 mm.
16. Leg de lap marsepein over de cake. Zorg er voor dat hij precies in het midden ligt.
17. Wrijf vanuit het midden met ronddraaiende beweging het marsepein glad. Voor de randen gebruik je een vlakke hand. Let op dat er geen vouwen of scheuren in het marsepein komen.
18. Steek in het midden van de grootste cake een rietje. Knip het rietje zo af dat het precies gelijk valt met de bovenkant van de taart.
19. Gebruik de rest van het rietje om nog 6 rietjes op maat te knippen.

20. Steek deze rietjes rondom het middelste rietje in de taart. Let op dat de rietjes onder de bovenste laag blijven.
21. Zet de kleine taart op de rietjes.

22. Bestrijk de taart met water en eventueel wat pearl dust voor een mooie glans
Nu is de taart klaar om gedecoreerd te worden.

Haal de taart een uur voor het serveren uit de koelkast.
 


Jelleke de Vos-Debets
Gastblogger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...