vrijdag 24 mei 2013

Cupcake met appelroosje

Mijn allereerste Moederdag als moeder! Voor mijn eigen moeder en mijn schoonmoeder was het ook een bijzondere dag; de eerste Moederdag als oma. Reden genoeg om er een mooie dag van te maken. Voor onze moeders heb ik cupcakes met daarop een roos van appel gemaakt. Door de glanzende rode laag van cranberry gelei zagen ze er uit alsof ze zo uit een luxe banketbakkerij kwamen. Beide moeders waren erg te spreken over het uiterlijk en de smaak.

Om de cupcakes te maken kan je het beste beginnen met de rozen. Zodra deze klaar zijn kan je de gelei en de cakejes maken.

Ingrediënten voor de appelroosjes (12 stuks)

2 appels
2 eieren
12 vellen filo- of loempiadeeg (ontdooid)
snufje kaneel (eventueel)

Gelei
100 g cranberry's
1 blaadje gelatine
een beetje water
Eventueel een beetje suiker
(Ik heb ook de stukjes appel die te klein waren om in de rozen te verwerken gebruikt.)

Per appelroosje 98 kcal.



 


Bereiding

Het is makkelijk om te beginnen met een heel vel deeg per roos. Zodra je het rollen goed onder de knie hebt is een half vel ook voldoende.
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Was de appels goed schoon. Snij elke appel in vier stukken. Snij van de stukken dunne plakjes. De plakjes mogen maximaal 3 mm dik zijn.
  3. Leg de appels ongeveer vijf minuten in heet water tot ze goed buigzaam zijn.
  4. Giet de appels af en zorg dat ze helemaal droog zijn.
  5. Zet een bakvorm voor cupcakes klaar. Ik heb siliconen cupcakevormpjes gebruikt maar papier werkt ook.
  6. Klop de eieren samen met de kaneel los.
  7. Om uitdrogen te voorkomen is het aan te raden om met 1 vel deeg tegelijk te werken. Snijd een vel deeg doormidden. Plak de twee helften met een beetje ei aan elkaar zodat er een lange strook ontstaat. Smeer de hele strook deeg in met ei.
  8. Leg de plakjes appel langs de bovenste rand van het deeg. Zorg dat ze er voor de helft bovenuit steken.
  9. Vouw het deeg dubbel, je dekt de appels als het ware toe. Besmeer het deeg weer met ei.
  10. Rol het deeg nu heel voorzichtig op en plaats het direct in de bakvorm. Herhaal de stappen tot de appel op is of de bakplaat vol. Bak de rozen in 30 minuten gaar op 175 graden.
  11. We gaan verder met de gelei.. Breng de cranberry's en de stukjes appel in een bodempje water aan de kook.
  12. Laat het blaadje gelatine wellen in een beetje water.
  13. Kook de cranberry's tot ze zacht zijn. Zeef de cranberry's tot alle zaadjes er uit zijn en doe ze terug in de pan. Kook de cranberry's in tot de gewenste dikte.
  14. Knijp het blaadje gelatine uit en roer deze door de cranberry's.
  15. Giet de gelei in een schoon potje.
  16. Bestrijk de rozen met de gelei zodra ze uit de oven komen. Ik heb de rozen zelf meerdere lagen gegeven. Zet de rozen op een rooster en laat ze afkoelen.

Wil je een extra gezonde variant, laat dan de cupcake weg en maak alleen de appelroosjes. En serveer ze op een mooie schaal in het cupcakevormpje.

Ingrediënten cupcakes (12 stuks)

62 g bloem
62 g zelfrijzend bakmeel
125 g suiker
2 eieren
30-50 ml melk
125 g (room)boter (voor de gezondere variant kan je ook kokosolie gebruiken)
snufje vanille suiker of citroen
snufje zout

Mijn recept voor cupcakes is absoluut niet gezond maar de cakejes vallen wel altijd in de smaak. Het zijn stevige cakejes die lang lekker blijven. Maak voor een gezonde variant de Abrikozen Bananen muffin.

Bereiding

  1. Klop de boter met de suiker in vijf minuten luchtig. Voeg een voor een de eieren toe. Blijf na het laatste ei nog vijf minuten kloppen.
  2. Meng de bloem, zelfrijzend bakmeel en het zout. Blijf zachtjes kloppen en voeg om en om bloem en melk toe aan het beslag tot de bloem op is.
  3. Spatel nu de vanille of citroen door het beslag.
  4. Vul papieren cupcakevormpjes voor 2/3 met het beslag. Bak de cakejes 10 minuten op 175 graden in het midden van de oven.
  5. Druk na 10 minuten de rozen op de cakejes. Let op! haal de cakejes niet uit de oven. Bak de cakejes in nog eens 20 minuten gaar en goudbruin.
  6. Laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de cakejes in de koelkast.

Jelleke Debets
Gastblogger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...