maandag 29 april 2013

Koninginnedag kokos cakejes

Nog even en dan barst Nederland weer los! Het grootste Oranje evenement staat voor de deur: Koninginnedag! En dit keer wel een hele speciale editie, de kroning van prins Willem Alexander. Vanaf morgen mogen we hem Koning noemen en zijn vrouw Maxima Koningin.Ik vind dit heel bijzonder en daarom wil ik deze dag uiteraard niet culinair voorbij laten gaan. Geïnspireerd door oranje en Pinterest heb ik deze oranje cake met kokos gemaakt en om het af te maken fondant gebruikt. Er zijn twee varianten, de bloemetjes, in het kader van 'We zetten de bloemetjes buiten' en cakejes met witte sliertjes als confetti. Voor het eerst in jaren hebben we een Koning en dat mag gevierd worden!
Ingrediënten (30 bloemetjes of 30 oranje vierkantjes)

100 g tarwe bloem (of witte bloem)
100 g kokosolie
100 g kokos geraspt
80 g suiker
2 eieren
3 tl vanille suiker
1,5 tl bakpoeder
snufjes zout
oranje kleurstof

Topping
60 g fondant wit
20 ml water
10 g fondant geel
oranje hagelslag

Per cakeje zonder topping 67 kcal.


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden
  1. Neem een bloemetjes bakvorm en vet deze in met gesmolten kokosolie, of een grote ovenschaal voor de oranje vierkantjes, vet deze in met kokosolie en leg er een bakpapiertje in die uitsteekt aan beiden zijden.
  2. Smelt de kokosolie au bain marie. Doe deze in een grote kom en meng hier met de mixer een voor een de eieren, suiker, vanille suiker, zout en bloem door heen.
  3. Meng nu met de hand de kokos door het beslag en voeg vervolgens langzaam al roerend de kleurstof toe. Voeg toe, tot je tevreden bent over de oranje kleur.
  4. Verdeel het beslag over de bloemetjes vorm, net onder de rand. Of verdeel het beslag over de bodem van de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig.
  5. Zet beiden in de oven en bak in 20-25 minuten gaar. Zet de oven uit en laat 10 minuten in de oven afkoelen en vervolgens buiten de oven.
  6. Topping: Doe de fondant in een kommetje met de 20 ml water.
  7. Zet 30 seconden in de magnetron op vol vermogen. Haal uit de magnetron en prak en roer de fondant net zolang tot de fondant en het water een zijn en er een glad mengsel ontstaat.
  8. Voor de oranje vierkantjes: Neem een spuitzak met heel klein spuitmondje, of zoals ik, neem een plastic zakje, vul deze in een van de hoeken van het zakje met het gesmolten fondant en trek het strak zoals bij een spuitzak. Knip nu het puntje van het zakje eraf.
  9. Leg de afgekoelde plak cake op en snijplank of groot bord. Let op de cake moet echt goed afgekoeld zijn, anders smelt het fondant verder. Ga met lange halen over de cake, horizontaal, verticaal, diagonaal, wat jij wil.
  10. Laat de cake 2 uur afkoelen in de koelkast en wanneer het fondant helemaal droog is (ligt aan de dikte van de confetti fondant) snij je er vierkantjes van.

Voor de bloemetjes:
11. Maak een dun plakje van het gele fondant en steek er kleine rondjes of bloemetjes uit.
12. Neem de cake bloemetjes uit de vorm en doop deze met de bovenkant in de witte fondant, even uitlekken en zet neer. Doe in het midden het gele rondje of bloemetje. Maak af met een paar oranje hagelslag. Herhaal dit bij elk bloemetje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...