maandag 25 februari 2013

Eenpersoons worteltaart

Wat doe je met overgebleven wortels? Natuurlijk een worteltaart maken, ook wel bekend als carrot cake. Ik heb nog nooit eerder de gedachte gehad om deze te maken, vooral het woordje wortel in een taart hield mij tegen. Ik kon niet geloven dat dit lekker zou kunnen zijn. Maar ik ben blij dat ik hem heb gemaakt, want hij is lekker en heel verassend!



















Op het internet vond ik hier het recept en naar eigen smaak heb ik deze aangepast. De wortel heb ik grof geraspt, waardoor je de wortel binnenin ziet wanneer je een hapje neemt. Het bewijs dat er wortel in zit, want je proeft de wortel niet. Uiteraard is dit een gezonde variant, bereid met kokosolie en gezoet met banaan en dadelpasta waardoor dit gebakje bijna suikervrij is. De dadelpasta kan je gemakkelijk zelf maken, lees hier hoe je dat doet. Of vervang de dadelpasta door een halve banaan.

 

Ingrediënten (4 eenpersoons taartjes, of 24 mini muffins)

80 g tarwe bloem, gezeefd
20 g volkoren tarwemeel, gezeefd (vliesjes wel toevoegen)
60 ml kokosolie (gesmolten)
1 tl kaneelpoeder
50 g banaan, geprakt  (halve banaan)
2 el dadelpasta of een halve banaan
30 g kokosbloesemsuiker
1 ei
60 g wortel, geraspt
2 tl. bakpoeder
50 g walnoten fijn gehakt
snufje zout

Topping (kan je uiteraard ook weglaten om het nog gezonder te houden)
Glazuur: 2 etl water met 50 gram poedersuiker
16 hele walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden.
  1. Vet 4 kleine taart vormpjes in.
  2. Meng de bloem, meel, kaneelpoeder en bakpoeder samen in een kom.
  3. Meng in een andere kom de kokosolie, het ei en de dadelpasta. Meng dit vervolgens door het bloemmengsel.
  4. Voeg nu de de geraspte wortel, geprakte banaan en fijn gehakte walnoten toe aan het beslag en schep dit door. Mocht je beslag nog te stug zijn (het moet van een lepel afglijden), voeg dan een scheutje yoghurt toe tot het wel soepel is.
  5. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze in ongeveer 25 minuten gaar. Prik er na de baktijd met een schone satéprikker in. Komt de spies er droog uit, dan is de cake gaar. Zo niet, bak nog een paar minuten langer. Ben je bang dat de bovenkant te donker wordt? Dek deze dan af met wat aluminiumfolie.
  6. Laat de cakejes in de vorm afkoelen. Maak eventueel ondertussen de glazuur. Meng het water met de poedersuiker. Wanneer de cakejes koud zijn, bestrijk je de cakejes met het glazuur en leg je er 4 walnoten op. Besprenkel deze vervolgens ook met de glazuur. Laat de cakejes nog eens 1,5 uur staan om het glazuur hard te laten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...